Windows 7 vid vägs ände

Hälften av små och medelstora företag använder fortfarande Windows 7. Opatchade system kommer utgöra enorm säkerhetsrisk.

Med bara några månader kvar med fria säkerhetsuppdateringar för Windows 7 har hälften, eller 47 procent, av små och medelstora företag fortfarande inte uppgraderat till Windows 10. Detta enligt färska siffror från it-säkerhetsföretaget Kaspersky. Även bland konsumenter och egenföretagare är Windows 7 fortfarande populärt; 38 procent av dessa kör fortfarande det äldre operativsystemet.

Säkerhetsföretaget befarar att en stor del av Windows 7-systemen kommer att förbli opatchade efter att Microsoft slutar skicka ut fria uppdateringar. Få inom dessa kategorier kommer att köpa det relativt kostsamma uppdateringspaket, med fördubblade avgifter varje år, som Microsoft erbjuder till framförallt större företag.

Det finns många orsaker till att företagen inte uppgraderar – allt från att deras applikationer inte fungerar på Windows 10, ekonomiska orsaker, och helt enkelt att folk är inkörda på att använda Windows 7 och tycker att det är ett för stort steg att ändra sitt beteende.


Skriv ut